REVISTA NAUTILUS / Clasor SF / Povesti cu hobbiti

Povesti cu hobbiti

Catalin Cofaru • 15:59 - 01.12.2012 • 

John Ronald Reuel Tolkien, cunoscut ca J.R.R. Tolkien, a fost un scriitor, poet, filolog şi profesor britanic. Cărţile lui au cunoscut un imens succes, cu toate că mulţi autori publicaseră deja lucrări fantasy, însă marele lui merit a fost că a revigorat genul prin imaginarea unor istorii fictive, dialecte inventate şi eseuri despre lumi fantastice precum Pământul de Mijloc.

Se poate vorbi de un veritabil subgen literar dedicat Pământului de Mijloc. Opera lui Tolkien dedicată acestei lumi, publicatăîn timpul vieţii sale, include The Hobbit, The Lord of the Rings, The Adventures of Tom Bombadil şi The Road Goes Ever On. După moartea autorului, în 1973, fiul său, Christopher, a publicat romanele: The Silmarillion, Unfinished Tales, The Letters of J.R.R. Tolkien, Bilbos Last Song şi The Children of Húrin.

The Hobbit a fost publicat în anul 1937. Cu o acţiune care are loc „între apusul zânelor şi dominaţia oamenilor”, The Hobbit urmăreşte încercarea lui Bilbo Baggins de a căpăta o parte din comoara păzită de dragonul Smaug. Călătoria îl poartă din împrejurimile rurale luminoase adânc în teritoriile întunecate. Povestea este relatată sub forma unei căutări împărţite pe episoade, majoritatea capitolelor introducând o nouă creatură în firul povestirii. Punctul culminant îl constituie bătălia celor Cinci Armate, în care multe dintre personajele şi creaturile din capitolele anterioare reapar pentru a participa la conflict.

Ar mai fi de adăugat că The Hobbit reprezintă influenţa mai multor poeme epice, mituri şi basme citite de Tolkien, inclusiv Beowulf, poem epic anglo-saxon la care Tolkien a lucrat toată viaţa lui.

Datorită succesului financiar şi de critică al romanului The Hobbit, editorii lui Tolkien i-au cerut o continuare. Pe măsură ce munca la The Lord of the Rings progresa, Tolkien a făcut legături cu ea într-unul din capitolele lui The Hobbit. Aceste schimbări, mici dar semnificative, au apărut în ediţia a doua a cărţii, iar ediţiile ulterioare au inclus şi alte modificări minore.

Cartea a fost publicată între anii 1954-1955, în trei volume. Acţiunea se petrece într-o preistorie imaginară, cel de-al treilea Ev al Pământului de Mijloc, un ţinut populat de oameni şi de alte specii umanoide: hobbiţi, elfi, gnomi şi orci. Inelul Puterii este punctul de focalizare a întregii naraţiuni, de la descrierea atmosferei liniştite din Comitat şi până la desfăşurarea Războiului Inelului, văzut prin ochii personajelor sale, în special ai lui Frodo Baggins.

The Adventures of Tom Bombadil and Other Verses from the Red Book (1962) reprezintă o colecţie de poezii ale autorului şi publicate în anul 1962. Cartea conţine 16 poezii, dintre care doar două îl au ca erou pe Tom Bombadil, un personaj care este cunoscut pentru întâlnirea sa cu Frodo Baggins în primul volum al trilogiei The Lord of the Rings. Este o operă de mare complexitate ritmică şi metrică, care înfăţişează o călătorie într-un tărâm bizar dincolo de mare. Cartea a fost iniţial ilustrată de Pauline Baynes, iar mai târziu de Roger Garland. Cartea conţine informaţii despre Pământul de Mijloc care nu se găsesc în altă parte.

Până la sfârşitul vieţii sale, Tolkien a mai scris şi publicat romanul The Road Goes Ever On (1967). Au urmat apoi romanele publicate postum, de către fiul autorului. În anul 1977 a fost publicat romanul The Silmarillion. Cartea cuprinde o colecţie de poveşti care se petrec în Primul Ev al Pământului de Mijloc. În secţiunea finală a romanului este detaliată ascensiunea lui Sauron, învingerea acestuia de către oameni şi elfi şi evenimentele din The Lord of the Rings.

Romanul Unfinished Tales, publicat în anul 1980, este o culegere de povestiri şi eseuri scrise de J.R.R. Tolkien, pe care acesta nu a apucat să le termine în cursul vieţii sale. Spre deosebire de The Silmarillion, ale cărui fragmente narative au fost modificate pentru a forma o operă narativă coerentă şi consistentă, Unfinished Tales se prezintă aşa cum le-a lăsat Tolkien. Romanul furnizează informaţii mai detaliate despre personaje, evenimente şi locuri menţionate în The Lord of the Rings. Diferitele versiuni ale acestora includ informaţii despre originea lui Gandalf şi a celorlalţi vrăjitori, moartea lui Isildur şi pierderea inelului pe Câmpiile Stânjeneilor, fondarea regatului Rohan, ajutând astfel la completarea cunoştinţelor despre Pământul de Mijloc.

Ulterior, au fost publicate romanele  Bilbo’s Last Song (1990), respectiv The History of Middle-earth (1983-1996).

Un alt roman important este The Children of Húrin, publicat în anul 2007. Este vorba despre o epopee fantasy a cărei versiune originală a fost scrisă Tolkien la srşitul anilor 1910, fiind revizuită de mai multe ori şi rămânând neterminată până la moartea lui, în 1973. Fiul lui Tolkien a dat manuscrisului o formă consistentă şi l-a publicat în 2007 ca operă independentă. J.R.R. Tolkien a declarat că intenţiona ca locul acţiunii să fie Pământul nostru, în urmă cu câteva mii de ani, dar lumea prezentată de el şi lumea reală au prea puţine corepondenţe geografice şi istorice. Pământul de Mijloc prezentat de el este locuit de oameni şi de alte rase umanoide (elfi, pitici şi orci), precum şi de fiinţe divine (maiari şi valari). Povestea pune accentul pe un om din Casa lui Hador, Túrin Turambar, şi pe sora lui, Niënor Níniel, care, împreună cu tatăl lor, Húrin, au fost blestemaţi de Vrăjmaşul Negru, Morgoth. Evenimentele se petrec cu mai mult de 6500 de ani înaintea Războiului Inelului.

Christopher Tolkien a publicat romanul în 12 volume intitulat The History of Middle-earth, care conţine multe texte, ciorne şi notiţe ale lui J.R.R. Tolkien. În plus, au fost autorizate să fie publicate două romane care fac referire la opera lui Tolkien: The History of The Hobbit, scris de John Rateliff, respectiv The Annotated Hobbit, al cărui autor este Douglas Anderson.

Pentru a şi ilustra personajele operelor lui Tolkien în acest articol, am ales filatelia, mai precis timbre emise de Marea Britanie şi de Noua Zeelandă.

[nggallery id=81]

 

2951 vizualizari

Un comentariu

  1. Dodo Nita says:

    Multumiri pentru articol si bravo pentru inedita colectie de timbre “Lord of The Rings”.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.