REVISTA NAUTILUS / Clasor SF / Disparitia unui erou

Disparitia unui erou

Catalin Cofaru • 20:37 - 02.09.2012 • 

Pe 25 august am aflat cu regret că primul om care a păşit pe Lună, Neil Alden Armstrong, a murit la vârsta de 82 de ani. Armstrong a aterizat pe Lună la bordul modulului Eagle în iulie 1969, asigurându-şi un loc sigur în istorie declarând de pe solul lunar: Este un pas mic pentru om, un salt uriaş pentru omenire”.

Despre momentul aselenizării, Armstrong a spus că: Cerul este negru, foarte sumbru. Dar ne gândim mai mult la lumina zilei decât la întuneric când privim prin hublou. E ciudat, dar suprafaţa Lunii pare caldă şi primitoare. Ai fi vrut să faci plajă. Ai fi vrut să ieşi doar în haine de plajă ca să te bronzezi. (…) Sunt acum la baza scării. Picioarele modulului nu se afundă decât patru-cinci centimetri în sol. Cu toate acestea, suprafaţa pare de nisip foarte fin când ne apropiem. Este ca o pudră. Urmează să sar acum din modulul lunar”.

[nggallery id=70]

Misiunea Apollo 11 a însemnat şi ultima ieşire a lui Armstrong în spaţiu, după aceea preferând o viaţă care i s-a derulat în cel mai discret mod. Dar acum Eroul unei lumi întregi nu mai este! El trebuie comemorat aşa cum se cuvine, fără economie de superlative!

Ironia sorţii a făcut ca articolul meu din Nautilus din această lună să fie dedicat aselenizării. Vă invit să-l recitiţi, de data aceasta poate din perspectiva conştientizării existenţei unui Erou cu care, până de curând, am fost contemporani.

1540 vizualizari

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.