REVISTA NAUTILUS / BD / Visători picaţi din Lună

Visători picaţi din Lună

Dodo Nita • 18:55 - 01.02.2016 • 

Visatori copertaÎntr-o bună zi a anului 2013, matematicianul Cedric Villani debarcă în sătucul Villars-sur-Var, acasă la desenatorul BD Edmond Baudoin, şi-i propune acestuia să realizeze împreună o carte de benzi desenate despre „patru genii care au schimbat istoria”.

Aşa se deschide cel mai nou album BD franţuzesc, tradus în româneşte, cu profesionalism, de Cornelia Robu şi Dana Georgescu.

Cedric Villani, 43 de ani, este unul dintre cei mai mediatizaţi savanţi francezi de astăzi. Cercetător şi profesor la mai multe universităţi din Franţa şi Statele Unite, din 2009 a fost numit director al Institutului Henri Poincaré. Este specialist în domeniul teoriei cinetice şi al transporturilor optimale şi laureat al numeroase premii şi distincţii, printre care, probabil cea mai prestigioasă este Medalia Fields, decernată de Preşedinta Indiei în timpul Congresului Internaţional al matematicienilor de la Hyderabad (India), în anul 2010. Villani este şi un foarte bun popularizator al matematicii şi al ştiinţei în general, şi s-a făcut cunoscut în rândul publicului larg prin intermediul cărţilor sale: Théorème vivant(tradusă şi în româneşte sub titlul Teorema vie, în 2014), Mathématiques en liberté, Les Coulisses de la creation.

Născut în 1942 la Nisa, Edmond Baudoin a lucrat până la vârsta de 30 de ani la serviciul de contabilitate al unui mare hotel de pe Riviera franceză. Ulterior a început să publice BD în revistele vremii precum Pilote, A Suivre, L`Echo des Savanes, iar primul album, Civilisation, îi apare în 1981. Desenator prolific, a semnat până în prezent peste 60 de albume, unele dintre ele fiind premiate la Salonul Internaţional al Benzii Desenate de la Angouleme, pentru cel mai bun scenariu (culmea pentru un desenator!): Couma acò(1992),Le Voyage (1997),Les Quatre Fleuves(2001).

Cele „patru genii care au schimbat istoria” sunt Werner Heisenberg, Alan Turing, Leo Szilard şi Hugh Dowding, primii trei savanţi iar ultimul militar, toţi cu o contribuţie esenţială la câştigarea celui de-al Doilea Război Mondial de către forţele aliate democratice.

Werner Heisenberg a fost un celebru fizician atomist german (premiul Nobel pentru fizică în 1932). Alain Turing, matematician cu merite deosebite în dezvoltarea informaticii, a decodat limbajul cifrat folosit de armata germană în timpul războiului (codul Enigma). Leo Szilard, evreu maghiar, a fost un alt celebru savant atomist, inventator – printre altele – al primului reactor nuclear din lume. În fine, Hugh Dowding a fost ofiţer în cadrul Forţelor Aeriene Regale şi a jucat un rol crucial în apărarea Marii Britanii contra invaziei naziste.

Bineînţeles, Villani şi Baudoin nu fac din această carte o biografie plată a celor patru « genii » ci narează, sub forma unui dialog, stările de spirit, visele, deziluziile, în general trăirile acelor oameni excepţionali: Alain Turing s-a sinucis la 42 de ani pentru că fusese condamnat pentru homosexualitate; Heisenberg era evreu dar colaborase cu regimul nazist la dezvoltarea programului atomic; Leo Szilard a trăit toată viaţa cu povara contribuţiei sale la inventarea bombei atomice, iar Dowding cu dezamăgirea schimbării sale din funcţie în 1940, în plin război.

Inedită este însă alegerea lui Villani de a-şi spune poveştile în desene realizate de Baudoin. Cineva care nu este obişnuit cu lectura imaginilor, sau a citit mai mult comic-uri americane decât BD european, pătrunde foarte greu în universul grafic al lui Baudoin. Acesta practică un grafism torturat, bazat nu pe creion ci pe pensulă, deformându-şi intenţionat desenele. Nu împarte planşele în casete decât rareori şi de multe ori foloseşte textul descriptiv (abundent, dar scris de mână !) pentru separarea a două desene.

Dacă însă reuşeşti să intri în acest univers grafic neobişnuit, nu mai laşi albumul din mână, pentru că poveştile celor patru genii sunt captivante, atât pentru realizările lor dar mai ales pentru trăirile lor intense.

Albumul Les Rêveurs Lunaires a apărut în Franţa în aprilie 2015, în colecţia BD a prestigioasei edituri Gallimard, şi a fost editat în româneşte (cu sprijinul Agenţiei Universitare a Francofoniei) de către editura Trei, doar câteva luni mai târziu. Frumos exemplu de sincronism cultural.

 

Dodo Niţă

 

Notă. Visători picaţi din Lună a fost ultimul album de benzi desenate publicat în 2015 la noi. În ianuarie a apărut deja primul album BD pe anul 2016: HAC! nr. 4, care reuneşte nr. 13-16 ale revistei de benzi desenate cu acelaşi nume, realizate de Andrei Moldovan după scenarii de Marian Coman.

2372 vizualizari

6 Comentarii

 1. NWO_Lackey says:

  O sa-mi permiteti o corectie la articolul dv dle Dodo Nita . Celebrul fizician german Werner Heisenberg NU a fost evreu de origine . Parintii sai , amindoi cadre didactice , erau de religie luterana ( tatal August ) si catolica ( mama Anna – desi ea a trecut ulterior la luteranism ) . Nu am gasit nici o informatie ca ar fi avut stramosi „ nearieni „ ( dupa mintea bolnava a antisemitilor ) . Problema sa cu nazismul consta in faptul ca era un fizician care se ocupa de fizica cuantica . Acest domeniu , impreuna cu fizica relativista , era privit ca „ fizica jidoveasca ” ‚ opusa „ fizicii germane „ ! Intrucit WH nu s-a sfiit ca sa-i apere pe colegii sai fizicieni evrei , a fost acuzat ca este „ evreu alb „ ( adica un „ arian „ care se comporta ca un evreu ) de catre o cabala de fizicieni antisemiti organizati in miscarea „ Fizica germana „ ! Acest lucrui i-a blocat accesul la postul de sef al catedrei de fizica a Universitatii din Munchen , in locul lui Sommerfeld ( care-l recomandase ) . Intrucit mama sa se cunostea cu familia lui Himmler ( DA ! ACEL HIMMLER ! ) , o interventie „ discreta „ din partea atotputernicului Reichsfuhrer SS un chef der deutschen Polizei ( impresionanta titulatura ! ) i-a pus cu botul pe labe pe atacatorii lui Heisenberg dar postul destinat lui a fost ocupat de alt fizician , mai pe placul coteriei .

 2. Thanga says:

  O sa-mi permiteti o corectie la articolul dv dle Dodo Nita . Celebrul fizician german Werner Heisenberg NU a fost evreu de origine . Parintii sai , amindoi cadre didactice , erau de religie luterana ( tatal August ) si catolica ( mama Anna – desi ea a trecut ulterior la luteranism ) . Nu am gasit nici o informatie ca ar fi avut stramosi „ nearieni „ ( dupa mintea bolnava a antisemitilor ) . Problema sa cu nazismul consta in faptul ca era un fizician care se ocupa de fizica cuantica . Acest domeniu , impreuna cu fizica relativista , era privit de nazisti ca „ fizica evreiasca „ ‚ opusa „ fizicii germane „ ! Intrucit WH nu s-a sfiit ca sa-i apere pe colegii sai fizicieni evrei , a fost acuzat ca este „ evreu alb „ ( adica un „ arian „ care se comporta ca un evreu ) de catre o cabala de fizicieni antisemiti organizati in miscarea „ Fizica germana „ ! Acest lucrui i-a blocat accesul la postul de sef al catedrei de fizica a Universitatii din Munchen , in locul lui Sommerfeld ( care-l recomandase ) . Intrucit mama sa se cunostea cu familia lui Himmler ( DA ! ACEL HIMMLER ! ) , o interventie „ discreta „ din partea atotputernicului Reichsfuhrer SS und chef der deutschen Polizei ( impresionanta titulatura ! ) i-a pus cu botul pe labe pe atacatorii lui Heisenberg dar postul destinat lui a fost ocupat de alt fizician , mai pe placul coteriei .
  PS . Am decis sa-mi schimb nick-ul . La un topic referitor la BD cred ca „ Thanga „ este mai potrivit . Eu insumi sint un avid iubitor de BD ( serioasa , nu mizeriile Marvel sau manga care umplu rafturile librariilor in locul creatiei de valoare – Gimenez , Bilal , Forest , Moore , Moebius ) si am „ crescut „ cu Vaillant si Pif . „ Pionierii Sperantei „ fiind seria mea preferata este firesc sa le aduc un omagiu imprumutind numele liderului lor . Initial il chema Robert dar a fost „ rebotezta „ „ Thanga „ adica „ Cel ce merge printre stele „ ( un „ Skywalker „ avant la lettre ! ) de catre locuitorii planetei Radias .

 3. Thanga says:

  Fizicianul german Werner Heisenberg nu a fost evreu de origine . Incerc sa postez acest mesaj a III-a oara pe forumul Nautilus . Este sters in mod repetat fara nici o explicatie !
  1.Postarea este la tema comentariului dlui Dodo Nita ! Este o simpla corectie .
  2.Postarea nu este injurioasa la adresa cuiva !
  3.Daca am incalcat cumva politica forumului rog pe administrator sa-mi trimita un mesaj pe adresa de email atasata cu motivele sanctiunii . Mi-am creat chiar un cont nou anume in acest scop .
  4.Am frunzarit si eu albumul in chestiune si n-am ramas incintat de grafica lui . Poate si pentru c-am crescut cu Vaillant si Pif si am o alta optica privind BD-ul . L-am acceptat destul de greu si pe regretatul Hugo Pratt . Dar cind am facut-o i-am recunoscut geniul .

 4. Thanga says:

  Fizicianul german Werner Heisenberg nu a fost evreu de origine . Incerc sa postez acest mesaj a IV-a oara pe forumul Nautilus . Este sters in mod repetat fara nici o explicatie !
  1.Postarea este la tema comentariului dlui Dodo Nita ! Este o simpla corectie .
  2.Postarea nu este injurioasa la adresa cuiva !
  3.Daca am incalcat cumva politica forumului rog pe administrator sa-mi trimita un mesaj pe adresa de email atasata cu motivele sanctiunii . Mi-am creat chiar un cont nou anume in acest scop .

 5. Dodo Nita says:

  Mea culpa. Mulţumesc pentru corecţie.
  Salut un bedefil cultivat.
  Dodo Niţă

 6. Thanga says:

  Dle Dodo Nita va multumesc pentru raspuns si pentru frumoasa urare adresata . Va promit ca o sa va adresez o postare dedicata BD-ului ( autohton si strain ) dupa ce o sa studiez mai in amanunt monumentala dv lucrare dedicata istoriei BD-ului romanesc . Am cumparat-o de peste 1 an dar n-am avut timp sa trec prin ea decit in viteza . In special doresc sa-mi lamuriti misterul unei reviste de BD ( format CPSF dar fara legatura cu celebra colectie ) ce a aparut intr-un singur numar , numar care mi-a disparut in mod la fel de misterios . Cu salutari de la un batrin ( !!! ) bedefil !

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.