REVISTA NAUTILUS / BD / Vara benzilor desenate româneşti

Vara benzilor desenate româneşti

Dodo Nita • 13:09 - 01.09.2013 • 

De obicei, în sezonul estival, nu numai cititorii pleacă în vacanţă, ci şi editorii.

Vara aceasta nu a fost cazul editorilor BD de la noi. Îi vom lua pe rând.

Cu ocazia festivalului Peninsula (strămutat de la Târgu Mureş la Cluj), Comics Club-ul din localitate a editat un număr special „Music” din glorioasa lor Fanzină.

Astfel, graficienii clujeni, cărora li se adaugă şi câţiva regăţeni, au adaptat în benzi desenate câte un cântec al trupelor preferate Black Sabath (desene de Sebastian Baculea), Fleet Foxes (Benczedi Anna), Pink Floyd ( Robert Obert), Roxette (Ileana Surducan), Monsters and Men (Adrian Barbu), Dragon Force (Cristian Dârstar), The Smiths (Maria Eftimie), Metallica (Simina Popescu), Tool (Andra Aştefănesei), Amanda Palmer (Maria Surducan), Massive Attack (Gabriel Marian) şi chiar Şuie Paparude (Cristina Larisa Crăciunaş).

După (plăcuta) lectură a fanzinului s-au desprins următoarele concluzii:

– la Cluj talentul la desen se află mai mult în posesia gentei feminine decât a celei masculine;

– majoritatea autorilor prezenţi în acest număr sunt buni graficieni, dar doar câţiva stăpânesc secretele naraţiunii grafice.

Per ansamblu însă, rezultatul este mulţumitor şi, dacă sunteţi în egală măsură fani ai hard-rock-ului şi al benzilor desenate, atunci acest fanzin este pentru dumneavoastră.

În plus,  autorii-editori ai Glorioasei Fanzine sunt şi modeşti, deşi tipăresc publicaţiile lor în câteva sute de exemplare, chiar o mie,   şi au şi un partener (Centrul Cultural German) care le acoperă cheltuielile de tipar, nu  le este ruşine să-şi numească publicaţia fanzin.

Nu la fel de modeşti sunt editorii prozinului BDC din Craiova, care îşi închipuie că dacă au ISSN gata, o pot numi pompos revistă, deşi tipăresc doar o sută de exemplare. Dar cititorii fideli (oricât de puţini ar fi ei) le iartă lipsa de modestie, pentru că BDC este revista la care au visat de când a debutat Viorel Pîrligras, acum 30 de ani.

Cele două numere din BDC apărute în timpul verii sunt dedicate BDSF-ului, în general şi Festivalului SF de la Râşnov în special, lucru firesc, ţinând cont că autorii-editori ai publicaţiei sunt şi pasionaţi SF-işti.

Bineînţeles, cele mai interesante benzi desenate publicate aici sunt cele sârbeşti. Mă refer la excelentul album (publicat în serial) Cat Claw:  Ratsody in Blue, desenat de Bane Kerac.  Cat Claw este o excepţională bandă desenată science-fiction, aşa cum se desena în glorioşii ani 80, cu efecte speciale, suspans şi mai ales mult umor, parodia şi auto-parodia fiind ingredientele nelipsite ale fiecărui episod. Seria este tradusă în româneşte de Dragan Predic,  care face de altfel şi o prezentare exhaustivă a sa într-un dosar special. Tot aici trebuie semnalată şi fantastica Cthulhu, desenată de Dragan Paunovic.

In nr. 7 al BDC a fost republicată, după exact 30 de ani de la apariţia sa în almanahul Anticipaţia, geniala bandă desenată Poarta. Viorel Pîrligras a deschis cu această BD ciclul porţilor sale dintre universuri, desenate cu multă sensibilitate şi inteligenţă, dovedind că este nu doar un excelent desenator ci şi un bun scriitor.

Dacă actualii editori ai almanahului Anticipaţia citesc acest text, ar face bine dacă l-ar contacta pe V. Pîrligras. Benzile sale ar aduce un plus de nobleţe almanahului 2014, aşa cum a adus almanahurilor din anii 80.

Viorel mai semnează în paginile BDC-ului noi aventuri ale simpaticului său Fergonaut.

Un alt creator BD care nu ar trebui să lipsească din paginile almanahului Anticipaţia este Valentin Iordache (cu atât mai mult cu cât sunt scurte – de câte o pagină). Dar Cel mai mult micului Johann îi plăceau stelele sau Eram tineri, sunt adevărate concentrate grafice de cultură  şi umor.

Marian Mirescu (re)publică şi el tot BDSF precum Alien,  Operaţiunea Monstrul, Ştiinţifico-Fantastic, Prz pe Terra.

În ceea ce-l priveşte pe Cristian Ciomu, acesta amuză cititorii BDC cu peripeţiile lui Sucă la Băileşti precum şi cu cele ale lui Corco şi Pirki.

Cireaşa de pe tortul BDC este însă Cazul disperat al lui Bateson George, inspirat  desenată de Joanna Karpowicz, după un scenariu de Mateusz Wisniewski. Ambii sunt polonezi şi amândoi sunt publicaţi pentru prima oară în România graţie polono-craioveanului Cristian Loghin, care semnează şi designul benzii desenate.

Aplauze pentru BDC din partea cititorului, care aşteaptă cu nerăbdare următoarele numere ale publicaţiei.

Un al fanzin este şi Comics al cărui recent număr este dedicat Ilenei Surducan,  care semnează coperta, un episod inedit din mini-saga sa Sfântu Gheorghe şi Balaurul şi răspunde şi întrebărilor editorului Octav Ungureanu. Ne-au mai atras atenţia în paginile revistei glumiţa desenată de un alt clujean, Andrei Moldovan, care desenează aici (unul dintre) visele editorului său de la HAC, Valentin Sava care vine cu un nou episod din Mărgelatu, desenat în sepia, original şi incitant,  precum şi revenirea pe scena benzii desenate a lui Veniamin Chiţu, la mulţi ani după debutul său în paginile revistei Universul Copiilor.

Fanzinul Comics se poate citit gratuit, on-line,  dar merită şi cumpărat, pentru că nimic nu se compară cu plăcerea de a ţine  în mînă o publicaţie de benzi desenate.

Luaţi de exemplu revista Harap Alb continuă… Povestea clasică terminându-se în numărul precedent,  în numărul 5 demarează un nou ciclu, cu o poveste complet originală şi foarte atractivă, scrisă de Marian Coman.  Harap Alb, care de acum se numeşte Împăratul Verde, se întoarce în ţinuturile natale pentru că acolo s-au întâmplat multe lucruri rele iar pe drum are de înfruntat o mulţime de duşmani, nu neapărat ai săi cât ai oamenilor în general. Ba mai mult, povestea este şi  mai încâlcită pentru că Ştefan are de înfruntat nu doar duşmanii clasici ci şi demonii din mintea sa…

Serialul este foarte bine desenat, se vede că Andrei  Moldovan şi-a găsit viteza de croazieră. Împreună cu scenariştii săi el a imaginat un  întreg bestiar, o  galerie serioasă  de personaje pozitive şi negative, care înflăcărează imaginaţia cititorului.  Ba mai mult, publicând desene cu scene sângeroase de bătaie, dar şi scene de dragoste, redacţia ridică vârsta cititorilor săi, lucru precizat de altfel şi pe coperta numărului 6,  la 16 ani. Ingenioasă găselniţă de marketing, care va aduce noi cititori revistei, de toate vârstele.

În fine, spre deosebire de toate celelalte publicaţii deja trecute în… revistă, Harap Alb continuă are şi o pagină a fanilor, în care dialoghează cu cititorii, aducând astfel şi mai multe detalii despre saga desenată.

Revista publică în continuare  nuvela în serial Fluviul Şoaptelor, semnată de Marian Coman, şi dezvăluie, sub formă de benzi desenate de Andrei Moldovan după scenarii de Mihai Ionaşcu,  originile lui Lungilă – Baian şi ale Împăratului Roşu – Ziraxes.

De notat că  primele 4 numere ale revistei au fost adunate între coperţile cartonate ale unui album  editat într-o ediţie limitată şi vândut la un preţ modic. Un album BD care nu ar trebui să lipsească din biblioteca nici unui pasionat de lectură în general şi de benzi desenate în special.

Aceasta a fost actualitatea benzilor desenate româneşti. Să auzim numai  de bine.

1827 vizualizari

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.