REVISTA NAUTILUS / BD / Portret de bedefil: Stephen King

Portret de bedefil: Stephen King

Dodo Nita • 11:02 - 02.06.2008 • 
,

Stephen KingCînd avea 5 sau 6 ani, micutului Stephen îi citea benzi desenate mama sa, înainte de culcare.
Bolnav de pojar si de amigdale, cea mai mare parte a primului an de scoala a petrecut-o în pat sau în casa, devorînd „sase sau sapte tone de carti cu benzi desenate“. A trebuit sa repete anul scolar, dar a avut timp sa imagineze si sa puna pe hîrtie primele încercari literare. Mama sa a fost un pic dezamagita cînd a aflat ca prima sa povestire era copiata aproape în întregime dupa benzile desenate cu Combat Casey, dar l-a încurajat sa persevereze, fiind gata sa parieze ca se va descurca mai bine daca si-ar pune propria-i imaginatie la contributie.
Din On writing*, cartea sa autobiografica, aflam si ce benzi desenate citea Stephen King, pe transe de vîrsta: mai întîi copilariile lui Mickey Mouse si Donald Duck, apoi, deja la 6-7 ani, aventurile musculoase ale lui Combat Casey, infanteristul cu barba rosie care devora nazisti la micul dejun si comunisti cu ochii oblici la cina. Student, se amuza de mezaventurile naivului Li`L Abner, iar dupa 1989 savureaza zilnic umorul caustic al lui Dilbert, un personaj imaginat de Scott Adams (satira la adresa microcosmosului functionaresc, seria este publicata de peste 2000 de ziare si reviste din întreaga lume, inclusiv Romînia – Business Magazin). Dar cel mai mult si mai mult i-au placut – înca de pe vremea cînd era elev, si la egalitate cu filmele de groaza – benzile desenate horror publicate de Entertaining Comics – EC. Si, cum chiar el recunoaste, scrii despre ceea ce-ti place sa citesti, asa a si facut: în 1974 îi va fi publicat Carrie, romanul care marcheaza începutul uneia dintre cele mai de succes cariere literare contemporane.
Prima „aventura amoroasa“ a lui Stephen King cu benzile desenate horror, dateaza din 1982, cînd bedeizeaza scenariul scris de el pentru filmul Creepshow, regizat de George A Romero în acelasi an. Antologia de benzi desenate de Berni Wrightson va fi editata de EC, editura comics-urilor preferate de King. Ca urmare a bunei colaborari, artistul îi va ilustra anul urmator si ciclul de romane Werewolf.
Prizonier al dead-line-urilor implacabile ale editurilor si caselor de filme, Stephen King revine la dragostea dintîi de-abia în 2005, cînd semneaza cu cea mai mare editura BD din lume, Marvel Comics, un contract pentru bedeizarea ciclului sau de romane The Dark Tower, într-o serie de 31 de comic-books-uri desenate de Jae Lee (un desenator premiat cu Will Eisner Award). Astfel, prima parte a seriei – 7 numere – a aparut între februarie-august 2007, purtînd titlul generic de The Gunslinger Born (primul numar s-a vîndut deja în 200.000 exemplare). Urmatoarea, The Long Road Home – 5 numere – este în curs de aparitie în State, între martie- iulie curent, în timp ce prima parte a fost deja tradusa în franceza si difuzata în Europa francofona.
Anterior, în 2006, mai aparuse antologia The Secretary of Dreams, doua volume cu benzi desenate scrise de King si desenate de Glen Chadbourne, editate într-un tiraj limitat la doar 5.000 exemplare de catre Cemetery Dance Publications.
Tot în acest an Stephen King publica The Cell (**) roman al carui personaj principal este Clayton Ridell, un desenator de benzi desenate care se confrunta cu „hoardele de telefonari” – oameni ajunsi zombi în urma unui semnal straniu primit pe telefoanele lor mobile în aceeasi clipa pe tot pe globul pamîntesc.
Si astfel bucla s-a închis.

(*) Misterul Regelui: despre scris, Stephen King, ed. Nemira, Bucuresti, 2007
(**)Mobilul, Stephen King, ed. Nemira, Bucuresti, 2006

1905 vizualizari

Un comentariu

  1. Jen says:

    si tocmai s-a anuntat ca si ‘the stand’ va fi adaptat ca bd… 🙂

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.