REVISTA NAUTILUS / BD / Jacques Sadoul – portretul unui fan complet

Jacques Sadoul – portretul unui fan complet

Dodo Nita • 1:12 - 02.04.2013 • 

Jacques Sadoul s-a născut în 1934 la Agen, un orăşel din sud-vestul Franţei. A descoperit SF-ul… citind revistele de benzi desenate.

„Am făcut cunoştinţă cu literatura science fiction în săptămânalele ilustrate de dinainte de război, Mickey, Robinson, Hop-la! În paginile lor,  Guy Fulgerul (Flash Gordon) vizita planeta Mongo, Diana detectiva se plimba printre astrele sistemului solar – Luc Braţdefer cobora în inima Terrei sau se micşora ca să pătrundă printre atomii unei monede, să viziteze lumile subatomice. Mă fascinau imaginile, căci, pe vremea aceea, nu ştiam să citesc. Ele mi-au fermecat copilăria cu visuri despre astronave, roboţi şi fete-fluture cu rochiţe scurte”, scrie Sadoul în preambulul  Istoriei SF-ului Modern.

Pe vremea aceea, cam aşa se „năşteau” fanii SF şi BD…

Sadoul 1-horz

Tot restul vieţii lui Sadoul a continuat să citească, de-a valma, reviste şi romane SF şi poliţiste,  reviste şi albume BD şi va scrie cărţi de exegeză,  mai întâi despre benzi desenate şi apoi despre SF.

Va debuta însă ca editor, între 1964-1968 fiind redactor şef al revistelor de literatură poliţistă Mystere Magazine şi Alfred Hitchcock Magazine. În paralel va fi şi  creatorul colecţiilor de romane SF Le Club de livre d`anticipation şi Galaxie-bis la editura Opta. În 1968 se mută la editura J`ai Lu,  unde va coordona colecţia Science-Fiction iar din 1984 este numit director editorial şi va „inventa” cărţile în format de poche (şi cu preţuri accesibile oricărui buzunar),  ceea ce va face ca romanul SF,  cartea franceză în general,  să se vândă în tiraje de masă.

De altfel el este un cunoscut antologator, atât de literatură SF cât şi de literatură poliţistă.

Prima sa carte de exegeză va apare în iunie 1968 (an esenţial în istoria modernă a Franţei)  la editura Jean-Jacques Pauvert, sub titlul inocent L`Enfer des Bulles (Infernul baloanelor – în care baloanele sunt acele structuri grafice în care desenatorul consemnează dialogurile personajelor sale). Este o carte despre erotismul din banda desenată mondială, în special franco-belgiană şi americană. Trei ani mai târziu publică o continuare a  primei cărţi, Les Filles de Papier (Femeile de Hârtie – ce frumos scris!) cu accentul pus pe benzile desenate italiene, de această dată.

În acelaşi an 1971 apare prima variantă a monumentalei Histoire de la Science-Fiction  Moderne (1911-1971), completată şi adusă la zi în 1984.

Va continua să publice şi alte cărţi despre istoria benzii desenate: Panorama de la bande dessinée, în 1976  sau 93 ans de BD, în 1989, ambele apărute la editura al cărei director era,  J`ai Lu.

În 1997, va aduce la zi cartea sa de bază, publicând L`Enfer des Bulles – 20 ans après, la editura Drugstore.

Bulles-horz

Bineînţeles, Jacques Sadoul va trece adesea baricada şi va semna, ca scriitor, mai multe romane poliţiste (pentru  Trois Morts au Soleil va obţine chiar Marele Premiu al literaturii poliţiste), dar despre toate acestea – şi multe altele – puteţi afla din volumul său de memorii C`est dans la poche, publicat  în 2006 de  editura Bragelonne.

În ţara noastră, la iniţiativa lui Ştefan Ghidoveanu (probabil nu întâmplător şi el un împătimit fan SF dar şi al benzilor desenate) şi în traducerea doamnei Silvia Colfescu, a apărut în 1997, la editura Vremea, Istoria SF-ului Modern (ediţia din 1984, adusă însă la zi cu o addenda de către dl. Ghidoveanu). Deşi e o carte despre science-fiction, din paginile ei răzbate pasiunea lui Jacques Sadoul pentru a noua artă,  el amintind, acolo unde o cere cronologia SF-ului, despre revista V-Magazine în care apare serialul BD Barbarella, desenat de Jean-Claude Forest, unul dintre cei mai îndrăgiţi ilustratori de coperţi ai revistei Fiction, despre benzile desenate italiene care sunt mai cunoscute la nivel european decât SF-ul din Cizmă, despre Harlan Ellison, mare fan BD şi chiar scenarist de comics-uri, etc.

Jacques Sadoul ne-a părăsit pe 18 ianurie 2013, la vârsta de 79 de ani, dar orice fan SF care se respectă ar trebui să aibă la îndemână,  aşezate una lângă alta  pe o etajeră a bibliotecii sale, Istoria SF-ului ModernAnticipaţia Românească a lui Mircea Opriţă şi  Literatura SF a lui Florin Manolescu.

2129 vizualizari

Un comentariu

  1. […] introdus de către agenţii culturii dominante”, în traducerea lui Cristian Tamaş, şi „Portretul unui fan complet” o rememorare a lui Jacques Sadoul semnată de Dodo […]

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.