REVISTA NAUTILUS / BD / Harap Alb continuă… cu numărul 9 şi o hartă nemaivăzută!

Harap Alb continuă… cu numărul 9 şi o hartă nemaivăzută!

Dodo Nita • 23:19 - 02.03.2014 • 

-coperta-hac9Precum Făt Frumos din poveste, şi Harap Alb din realitatea noastră a crescut într-un an câţi alţii în şapte!

În timp ce alte publicaţii de benzi desenate îşi iau rămas bun de la cititori, revista HAC se instalează definitiv pe mica piaţă a benzii desenate româneşti. Mică dar dinamică, piaţa a primit cu curiozitate şi interes această altfel de revistă de benzi desenate, care apare, cu o punctualitate englezească,  la fiecare două luni, fiecare număr fiind tipărit  într-un  tiraj de 10,000 de exemplare.

Dar, de această dată,  nu vom vorbi despre marketingul revistei – cheia succesului într-o societate de consum,  ci ne vom referi la universul creat de editorul şi autorii revistei.

Pentru că sfârşitul basmului clasic a reprezentat abia începutul unei adevărate saga desenate, a lui Ştefan, Impăratul Verde din Amathia, principe de Preida, a prea frumoasei sale soţii, regina Mara, fiica Împăratului Roşu şi a tovarăşilor de aventuri Lardea, Haiganu, Mârza, Miron şi Baian.

Ca într-o adevărată poveste heroic-fantasy, eroii nu au odihnă, şi nici nu şi-au tras bine sufletul după aventura precedentă, că iată-i îmbarcaţi într-o nouă călătorie iniţiatică.

Astfel, în numărul 9 al revistei, în timp ce Ştefan, Mara şi Lardea au plecat în regatul Preida,  unde au fost chemaţi de fratele lui Ştefan, Medru, pentru că tatăl lor trage să moară în castelul Drenibor, Haiganu, rămas la Galadar să  îngrijească de treburile împărăţiei,  trebuie  să dezlege misterul unui sat în care nimeni nu trăieşte mai mult de 20 de ani.

Ajuns  în satul cu pricina, Haiganu  se va confrunta cu Brinkas, micul protector al aşezării (care este un fel de falanster idealizat). Brinkas vrea să-i  protejeze pe supuşii săi  de răutăţile lumii adulte, menţinându-le inocenţa copilăriei, şi face acest lucru permiţându-le să trăiască maximum 20 de ani. Cum reuşeşte acest lucru, de ce Brinkas este el însuşi un adult dedulcit la rele într-un trup de copil, spre deosebire de supuşii săi care sunt nişte copii îmbătrâniţi prea devreme,  nu veţi afla de la mine, ci doar  citind revista de benzi desenate…

Faptul că scenaristul seriei este un scriitor bine cunoscut, Marian Coman, că desenatorul Andrei Moldovan, redactorul Octav Ungureanu şi editorul Mihai Ionaşcu  sunt adevăraţi pasionaţi ai benzii desenate, contribuie decisiv la succesul revistei HAC în rândul cititorilor adolescenţi şi tineri de la noi.

Ceea ce am apreciat şi  mai mult încă,  este obstinaţia şi migala cu care cei menţionaţi mai sus construiesc un întreg univers grafic şi ideatic în jurul lui Ştefan Harap Alb.

Seria principală (un fel de „sequel” al basmului iniţial) se continuă cu „prequel”-uri precum romanul în serial Fluviul Şoaptelor, semnat de Marian Coman dar şi cu benzi desenate de Andrei Moldovan, după scenarii de Mihai Ionaşcu, precum Povestea lui Ziraxis (Originile Împăratului Roşu).

Iar din acest an avem  şi o hartă, pe care să urmărim peripeţiile eroilor acestei saga, cu atât mai mult cu cât ei sunt din ce în ce mai mulţi şi călătoresc din ce în ce mai des, aşa cum le stă bine unor astfel de eroi.

De pe hartă aflăm că regatele, împărăţiile şi ţinuturile  poartă nume cu o rezonanţă stranie şi totuşi parcă familiară, precum Ordisia, Opiramus,  Calsa Rezas, Calsa Merza, Calsa Rera, deşertul Sakkar; mările  se numesc Varpa Iura,  Axi Iura, Iura Nor, Iura Ida (o mare interioară) iar marea cea mare, oceanul, se numeşte Iura Mer. Cetăţile din interior se numesc Drenibor,  Pauta Diza, Upa Diza,  Galadar, Sildar, iar  numele cetăţilor de pe ţărmul mărilor se termină toate în „por”, de la port:  Xantipor, Costapor,  Piepor, Baktapor, Axipor…

Rezonanţa exotică a acestor denumiri geografică constituie o invitaţie sublimală la călătoria fără sfârşit (sperăm  noi, cititorii) în paginile revistei HAC.

Harta se prezintă sub două forme:

–  digitală, şi are avantajul că, urmând principiul hărţilor „Google Earth”, nu  doar o poţi mări sau micşora, ci, apăsând pe denumirea cetăţilor, poţi să vezi imagini din localitatea respectivă (vezi http://harta.harapalbcontinua.ro/)
– tipărită pe hârtie, la dimensiunea 70 x 50 cm,  şi are avantajul nu doar că o poţi aşeza pe perete şi admira oricând,  dar poţi afla şi legenda tuturor denumirilor de pe ea.

Dragi cititori aventurieri, nu plecaţi la drum pe cărările lumii HAC, fără această hartă indispensabilă!

harap-alb-harta

1845 vizualizari

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.