REVISTA NAUTILUS / BD / Haiganu. Fluviul şoaptelor

Haiganu. Fluviul şoaptelor

Dodo Nita • 19:56 - 04.11.2015 • 

Haiganu„Haiganu nu era cu adevărat unul dintre Cei Mari. Era, e drept, fiul lui Gebeleizis, însă uitat în lumea celor mari şi în cea a oamenilor deopotrivă.[…] … Zeul învins, fiinţa cu un sigur ochi, cel-în- care-nu-crede-nimeni…”

În lumea lui Haiganu ne introduce Marian Coman, cu acest nou roman al său, primul dintr-o trilogie fantasy cum nu s-a mai scris la noi.

Într-o lume nenumită, dar dominată de Înalţii Magi Imperiali, circulă profeţia că va veni un Zeu Osândit, „ca să cureţe lumea de tot ce-i strâmb”. Profitând de această profeţie, Dekibalos, în fruntea Armatei Orfanilor, o bandă de copii-moroi care se hrănesc cu carnea semenilor lor, porneşte la cucerirea oraşelor-cetate, unul după altul. Este ajutat în ambiţiile sale nelimitate de Moroianu, un vrăjitor spân şi sâsâit.

Dar poate că oamenii au înţeles greşit profeţia, şi adevăratul Zeu Osândit ar fi altul.

Ca un adevărat jucător de şah, Marian Coman îşi plasează personajele, unul după altul, pe eşichierul acestei lumi nemaivăzute: Haiganu, Dekibalos, Moroianu, dar şi Nedelia, Zourazi, Dida, egumenul Priscus, zis Mână Scurtă, grifonul acestuia, Ghilmax, Ziraxes, atâtea şi atâtea personaje pline de culoare, iar la final însuşi Pleistoros, Zeul Războiului.

Ceea ce este de apreciat la Marian Coman, dincolo de scriitura sa alertă şi ştiinţa cu care dozează suspansul, este răbdarea cu care ţese, din cuvinte, la un război atemporal, harta lumii lui Hanganu.

Ordisia, ţinutul de unde s-a răspândit Imperiul, cu capitala la Xantipor, reşedinţa Înalţilor Magi Imperiali; oraşele-cetate de dincolo de Brâul de piatră, Giradrigas, Sind, Dilzos; Praus, port la Varpa Iura; Maudava, Kaga Krata şi, mai ales, dincolo de stepele din Calsa Merza, Korganon, locul marelui Templu… cititorul are nevoie de o hartă pentru a urmări peregrinările personajelor…

Iar harta există cu adevărat, tipărită pe coperţile interioare ale cărţii..

Pentru că ceea ce diferenţiază această carte de altele de acelaşi tip publicate la noi, este grija editorului pentru haina sa grafică. Coperta şi numeroasele ilustraţii interioare, desenate magistral de Andrei Moldovan, participă din plin la crearea unei atmosfere fantasy cuceritoare…şi fac din volum o adevărată carte-obiect.

Începând din 2012 editura HAC!BD a publicat în mod regulat revista de benzi desenate Harap Alb continuă (ulterior HAC). În paginile acestei reviste a demarat Marian Coman romanul Haiganu.Fluviul Şoaptelor, care acum apare în întregime, între coperţile unui volum, şi va fi lansat la Targul de Carte Gaudeamus, în cel de-al treilea week-end al lunii noiembrie.

“Daleru hadar nateduum!”

1777 vizualizari

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.