REVISTA NAUTILUS / BD / «Eternul Adam» – benzi desenate de Gabriel Rusu, după Jules Verne

«Eternul Adam» – benzi desenate de Gabriel Rusu, după Jules Verne

Dodo Nita • 15:08 - 01.12.2015 • 

L`Eternel Adam este o scurtă nuvelă a lui Jules Verne, mai puţin cunoscută, publicată prima oară în Franţa în 1891.
A fost tradusă în româneşte de Ion Hobana, sub titlul de Eternul Adam, fiind publicată mai întâi în Colecţia de Povestiri Ştiinţifico-Fantastice, în anii 60 şi abia în 1991, într-un volum de povestiri care poartă chiar titlul de Eternul Adam.

Gabriel Rusu, ca mulţi din generaţia noastră, cea născută în anii 60, a crescut cu revista Pif Gadget şi cu romanele lui Jules Verne. De la Jules Verne a căpătat pasiunea pentru science-fiction iar din revista Pif Gadget cea pentru benzi desenate.
Talentat la desen, nu trebuie să ne mirăm că Gabriel Rusu a irupt pe mica scenă a benzii desenate româneşti la începutul anilor 90, cu BDSF publicate în Jurnalul SF şi în revista Universul Copiilor.

Primele planşe din Eternul Adam au apărut în anul 1993, în revista Poliţia Clujeană, dar a durat aproape 20 de ani până când albumul a fost terminat, pentru că, între  timp, Gabriel Rusu a cunoscut o ascensiune profesională impecabilă, ajungând în prezent  comisar şef de poliţie şi doctor  în istorie, fiind autorul mai multor volume de specialitate remarcate atât de critică cât şi de public (Gherla – cetatea lui Martinuzzi, Floarea Pustei – Istoria lui Rosza Sandor, ultimul mare haiduc al Europei, Restituiri transilvaneo lume aşa cum a fost, Istorie şi civilizaţie europeană şi Vremea Cruciadelor).
Acum doi ani însă, a terminat de desenat ultima planşă a albumului la Paris, unde se reîntâlnise cu bunul său prieten Dorel Bindea,  şi păstrez şi astăzi –  în memoria telefonului – sms-ul în care îmi anunţa cu entuziasm finalizarea lucrării.

Jules Verne a constituit dintotdeauna o sursă intarisabilă de inspiraţie pentru desenatorii BD din toată lumea, dar Gabriel Rusu este primul care adaptează această nuvelă în benzi desenate. Şi, după cum puteţi vedea în imaginile alăturate, el a ales maniera cea mai dificilă de a o face, îmbinând haşurile specifice ilustraţiilor romanelor julesverniene din secolul XIX cu art-nouveau-ul de la începutul secolului XX. Priviţi şi admiraţi migala cu care a desenat toate aceste aparent liante, în realitate meandrele infinite ale timpului. Priviţi şi admiraţi numeroasele personaje care mişună în paginile albumului dar şi arhitecturile minuţios desenate ale unor lumi demult dispărute.

Opera grafică a lui Gabriel Rusu se prezintă sub forma unui album  luxos, format A4,  cu coperţi cartonate, 40 de pagini alb-negru, care a fost lansat în exclusivitate la Salonul BD Craiova 2015.

Eternul Adam este o carte BD indispensabilă oricărui cititor de SF şi de BD, care va plasa acest album, în biblioteca sa, alături de Castelul din Carpaţi, desenat de Şerban Andreescu (şi apărut tot în 2015 – anul în care se comemorează 110 ani de la intrarea în nemurire a lui Jules Verne), de Keraban Încăpâţânatul, desene de Călin Stoicănescu (2012), Doi ani de vacanţă, desene de Livia Rusz (2010), Cinci săptămâni în balon, desene de Vali Ivan (2005) şi Căpitan la 15 ani, desene de Nicu Russu (1972).

Notă. Fanii domnului Mircea Opriţă nu vor fi miraţi să afle că desenul de pe pagina principală a site-ului www.mirceaoprita.ro este unul realizat de Gabriel Rusu şi extras din … albumul „Eternul Adam”.

1359 vizualizari

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.