REVISTA NAUTILUS / BD / COSTEL… SUPER-COSTEL

COSTEL… SUPER-COSTEL

Dodo Nita • 7:12 - 02.05.2011 • 

Super-eroul este un personaj cu puteri super-umane şi care, în principiu,  îşi foloseşte aceste puteri pentru a proteja oamenii obişnuiţi.

Super-eroii au câteva trăsături deosebite:

– puteri nemăsurate sau/şi  echipamente sofisticate

– un cod moral puternic

– identitate secretă

– costume care le ascund identitatea şi-i diferenţiază între ei

– o echipă de personaje secundare care le pun  mai bine în evidenţă super-puterile

– duşmani cu (pe) care să-şi exerseze super-puterile

– un cartier general  unde să-şi oblojească rănile

– o poveste (mai mult sau mai puţin) secretă,  despre cum şi-au căpătat super-puterile.

Primul super-erou din lume, Superman, bineînteles, a fost inventat,  în timpul  crizei economice din America,  de doi evrei, unul canadian –  Joe Shuster şi celălalt american – Jerry Siegel dar prima sa aventură desenată nu a apărut decât în 1938,  în paginile revistei Action Comics a editurii D.C.

De atunci până astăzi,  Superman şi toţi emulii săi au creat noua mitologie americană.

Dar, dintre toţi aceşti Supermeni, Batmani, Spidermani şi alţi Căpitani ai Americii, super-eroul meu preferat este… Costel. Super-Costel.

Nu ştiu dacă domnul Jup e evreu (moldovean precis este)  dar Costel, personajul  creat de el  în 1998,  este  un  super-erou, primul 100% pur-sânge  românesc.

Super-Costel, Omul-motan, şi-a căpătat puterile… super-pisiceşti atunci când mârtanul său Serioja  l-a muşcat pentru că l-a prins trişând la poker. Şi-a dat seama că are aceste puteri  când a început să  se scarpine după ureche… cu piciorul,  iar pe stradă să întoarcă privirile după… pisici. Printre numeroasele-i puteri se numără şi aceea de a se conversa,  direct prin ecranul televizorului,  cu …Amedeea Escu.

Costel  are şi-un costum pe măsură: bască cu urechi de carton, mănuşi de sudură cu gheare, simbolul omului motan imprimat pe maieu şi o pereche de chiloţi roşii traşi peste pantaloni (exact ca Superman).

El este înconjurat de o galerie de personaje secundare simpatice, care îi pun în valoare atât supranaturalul său şarm,  cât mai ales puterile-i extraordinare: domnişoara Veta, iubirea sa secretă, tanti Varvara şi nenea Pandele,  vecinii de bloc şi mai ales cei doi motani ai săi Serioja şi Arnold, adevăraţi Robini (atunci când nu se supără la partidele de poker pe care, cu puterile-i nemaivăzute,  Costel le câştigă întotdeauna).

Iar duşmani îi sunt, uneori, plutonierul Păstaie şi … desenatorul însuşi, Jup, împotriva căruia s-a revoltat  de mai multe ori, ameninţându-l că-i părăseşte banda desenată. Ba chiar s-a răsculat  odată şi a instigat şi celelalte personaje, să redenumească banda desenată în care apărea săptămânal, Banda lui Costel, sătul fiind de titlul  Banda lui Jup, de parcă ce mare super-erou e şi Jup ăsta.

Bineînţeles, şi Super-Costel a salvat lumea…,  lumea din blocul în care locuieşte, de şoricelul meloman de la subsolul blocului,  sau de Confreria Pisicilor Negre, o organizaţie mâtzonică secretă, condusă de  marele serenissim Şmuckie şi care, la fel ca în bancurile  cu Radio Erevan,  nu voia s-o ucidă pe doamna Crudella, ci s-o salveze de nepoţii ei,  care-i puseseră gând rău ca să-i moştenească averea.

Aventurile desenate ale lui Costel îi farmecă pe cititorii Ziarului de Iaşi de peste 12 ani şi, de curând, datorită internetului (www.supercostel.ro), pe toţi pasionaţii de benzi desenate din ţară.

Iar domnul Jup (a.k.a Lucian Amarii) a redesenat o parte din aceste “întâmplări extraordinare din  Viaţa Unui Om Obişnuit” şi le-a strâns între coperţile  a două albume BD, Super Costel şi Confreria Pisicilor Negre.  Suspans, frisoane,  acţiune şi umor (negru, normal) cât cuprinde,  garantate 100%!

3571 vizualizari

Un comentariu

  1. […] COSTEL… SUPER-COSTEL: “Bineînţeles, şi Super-Costel a salvat lumea…,  lumea din blocul în care locuieşte, de şoricelul meloman de la subsolul blocului,  sau de Confreria Pisicilor Negre, o organizaţie mâtzonică secretă, condusă de  marele serenissim Şmuckie şi care, la fel ca în bancurile  cu Radio Erevan,  nu voia s-o ucidă pe doamna Crudella, ci s-o salveze de nepoţii ei,  care-i puseseră gând rău ca să-i moştenească averea.” […]

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.