REVISTA NAUTILUS / BD / Alexandru Lamba – schiţă de portret de autor BD

Alexandru Lamba – schiţă de portret de autor BD

Dodo Nita • 13:20 - 02.10.2015 • 

Fanzinul on-line Gazeta SF este intitulat  „revistă electronică de artă şi literatură speculativă” şi are o rubrică permanentă de artă vizuală.

În cadrul acesteia, găsim o sub-rubrică „Artă imaginară”, unde John Dobro imaginează coperte noi pentru cărţi vechi (tare frumoase sunt coperţile sale, ce rău îmi pare că nu sunt şi eu prozator, ca să deseneze o copertă şi pentru vreo carte de-a mea) precum şi una de benzi desenate. Aici cititorii se amuză cu scurte benzi desenate umoristice semnate de Alexandru Lamba (scenariu şi desene).

Născut în 1980 la Braşov, de profesie inginer IT (aţi observat că sunt din ce în ce mai mulţi ingineri IT în mediul SF şi BD?) Alexandru Lamba este un adevărat om-orchestră: publică proză SF în Gazeta SF (unde a şi debutat, în iunie 2013), Nautilus, Fantastica, Helion, CPSF şi diverse antologii, scrie cronici de carte, ia interviuri colegilor din fandom şi semnează editorialele de la Gazeta SF, al cărui redactor-şef este de la începutul anului.

Benzile desenate de Alexandru Lamba sunt de fapt stripuri cu două-trei-patru casete, cu poantă. Majoritatea subiectelor sunt alese de autor din micro-universul tinerilor scriitori sau caricaturişti care încearcă şi ei să iasă la suprafaţă.

 

Personajele nu sunt recurente ci diferite de la un strip la altul. Pentru „political correctness” apar chiar şi personaje de culoare în BD-urile sale care, de altfel, mi se par a fi o parafrază la serialul de desene animate South Park. Personajele sunt de altfel desenate cu capul mare pe nişte trupuri de pitici, precum cele animate de Stone şi Parker.   Şi tot ca în serialul DA, Alexandru Lamba practică umorul absurd, de limbaj (dialoguri) sau situaţie.

Apărând de mai puţin de un an de zile, benzile desenate la Lamba nu au avut timpul necesar pentru a se coagula într-un adevărat univers coerent, dar acest lucru se poate întâmpla în viitor, cu condiţia ca autorul să reuşească să impună nişte personaje recurente. Altfel vor rămâne la stadiul de simple caricaturi.

Oricum, de pe site-ul Gazetei SF observăm că ele sunt urmărite de mii de cititori şi acest lucru este deja un fapt îmbucurător.

2500 vizualizari

2 Comentarii

  1. John Dobro says:

    Multumesc pentru aprecierea “copertelor potrivite” !
    Stima,
    John Dobro

  2. Vă mulțumesc foarte mult pentru cuvintele frumoase și pentru sfat! Voi încerca s-l pun în aplicare, probabil această formulă este exact cea de care are nevoie rubrica.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.