REVISTA NAUTILUS / BD / Actualitatea BD romanească: noutatile verii

Actualitatea BD romanească: noutatile verii

Dodo Nita • 20:35 - 02.09.2012 • 

Noua editură My Ebook din Bucureşti propune cititorilor   cartea de benzi desenate, “Noile Aventuri ale lui Sherlock Holmes”.

La un preţ modic  sunt oferite  cititorilor 7 povestiri desenate (însumând 92 de pagini) şi tot atâtea enigme,  dezlegate de  celebrul  detectiv şi amicul său Watson:  Acrobatul blestemat, Bandana galbenă, Marea provocare, Contrabanda maritimă, Ultimul spectacol, Iubeşte-ţi vecinul, Steaua estului.

Ele au fost publicate iniţial de către editura americană Charlton Comics, în două volume datate octombrie 1955 şi martie 1956 (şi se pare că seria nu a continuat deoarece editorul nu plătise drepturile de autor urmaşilor lui Conan Doyle).

Lăsând la o parte faptul că volumul este în alb-negru deşi benzile desenate originale erau în culori, precum şi câteva mici greşeli de redactare sau/şi de traducere, din care cea mai puerilă mi s-a părut traducerea cuvântului “gypsies” prin “romi”, cartea “Noile aventuri ale lui Sherlock Holmes” constituie o lectură plăcută, destinată  amatorilor de  benzi desenate şi de romane  poliţiste dar şi tuturor celor care doresc o lectură agreabilă,  de vacanţă.

[nggallery id=68]

Anul trecut salutam, prin  editarea albumului  “Elabuga”, apariţia unui nou desenator  pe firmamentul benzii desenate româneşti: Alex  Talambă – Tamba.

“Elabuga” a fost urmat de “Sidi Bouzid Kids”, album apărut la editura franceză Casterman şi lansat – în prezenţa autorilor, Alex Talambă – desene şi Eric Borg – scenariu – la “Salon du livre” de la Paris, în luna martie şi, iată, de “Mila 23”, ieşit pe piaţă acum două săptămâni.

Făcând echipă din nou cu prietenul său, George Drăgan, Alex  Talambă ne dă încă o dovadă a talentului său extraordinar, unic în România.

“Mila 23” nu este  doar o biografie romanţată a celebrului  canotor  Ivan Patzaichin,  ci o adevărată  poveste a devenirii puştiului Vania,  născut în sătucul pierdut din Delta Dunarii.  În  carte, sub măiestrele condeie ale lui Drăgan şi Talambă, legenda multiplului campion se întrepătrunde cu legendele Dunării şi ale poporului de lipoveni şi, alături de familia micului Ivan,  apar  ca personaje  făpturile fantastice Gamayun, Samca şi Rusalka.

Cartea de benzi desenate este editată de Casa de Producţie Mandragora, în colaborare cu Asociaţia Ivan Patzaichin – Mila 23 şi publicată cu sprijinul companiei Vodafone. Ea a fost lansată în luna august la Bucureşti dar şi la Londra – în limba engleză – chiar în incinta  staţiei de metrou care, pe perioada Olimpiadei, a purtat numele “Ivan Patzaichin”.

“Mila 23” este o carte fantastică, pe care o recomand cu căldură tuturor iubitorilor de literatură. Desenată sau nu.

(Pentru comenzi, puteţi scrie pe adresa: office@rowmania.ro)

2317 vizualizari

Un comentariu

  1. Alin says:

    Mergea și un link către myebook.ro . Și mi se pare mie, ori singura versiune oferită este cea fizică.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.