REVISTA NAUTILUS / Articole / Scriitori şi fani (III)

Scriitori şi fani (III)

Aurel Cărăşel • 4:12 - 01.03.2011 • 
,

3. Cenacluri (1)

O istorie a cencalurilor SF din România de dinainte şi de după 1989 presupune o muncă migăloasă şi destul greu de înfăptuit astăzi, dacă nu din altă cauză, măcar pentru următoarele două motive:

-numărul foarte mare de astfel de structuri culturale, existent la începutul anilor 1990 – o laborioasă numărătoare efectuată la revista „Ştiinţă şi Tehnică”, în acea perioadă, stabilea un număr de peste 50, iar cifra nu este deloc exagerată, dacă o confruntăm cu singura statistică oficioasă, publicată în anul 1988 de Biblioteca Universităţii din Craiova, în „Catalogul literaturii de anticipaţie tehnico-ştiinţifică şi SF”, la capitolul „Indice de adrese” (pag. 109 – 117), în care găsim denumirile şi adresele a 38 de cenacluri;

-cantitatea foarte mică de informaţii, referitoare la cenaclurile în cauză, publicată oficial sau oficios, până în prezent, în vreo publicaţie tipărită sau editată digital.

Dar, dacă o asemenea istorie se dovedeşte o întreprindere anevoioasă, asta nu înseamnă că ea nu merită realizată. Prezentul material, care se doreşte a fi numai un pas mărunt pe această cale, îşi propune să vă aducă sub priviri o serie de informaţii existente la nivelul anului 1989.

Pornind de la statistica oferită de Biblioteca Universităţii din Craiova şi aşezând după mărime localităţile unde existau aceste cenacluri, ajungem la următoarele concluzii:

-39 de cenacluri fiinţau în 28 de localităţi; dintre acestea, 18 sunt oraşe mari (Arad, Bacău, Botoşani, Braşov, Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Galaţi, Iaşi, Oradea, Piteşti, Ploieşti, Râmnicu-Vâlcea, Sibiu, Suceava, Târgovişte, Timişoara, Tulcea), 8 sunt oraşe mici (Cernavoda, Lugoj, Oţelu-Roşu, Piatra-Neamţ, Rădăuţi, Reşiţa, Slobozia, Turda), iar 2 sunt comune (Guranda şi Sângeorz-Băi);

-dintre oraşele mari, în Bucureşti existau 7 cenacluri, 3 în Craiova, 2 în Iaşi, 2 în Târgovişte şi 2 în Timişoara.

Din altă perspectivă, aceea a vechimii, „bunicul” cenaclurilor SF din ţară este bucureşteanul „Marţienii”, fondat se pare în 1974, cu câteva luni mai înaintea altui veteran, cenaclul „Henri Coandă” din Craiova (acest se pare subliniază faptul că informaţia nu apare scrisă, în mod oficial, nicăieri, ea provenind din amintirile membrilor acelei perioade de pionierat). Cel mai tânăr este cenaclul cernavodean „Atlantis-Club” (fost „Sfinx”, pentru câteva luni), ale cărui baze au fost puse în 1987. Iar cenaclul cu cei mai tineri membri este „Selenarii”, aparţinând Şcolii Generale din comuna Guranda (cuprindea elevi cu vârste între 10 şi 14 ani). De asemenea, se poate remarca şi faptul că 3 cenacluri îşi au sediul şi membrii în şcoli: „Experimental” şi „Atlantis-Club” în licee, iar „Selenarii” într-o şcoală generală.

Două singularităţi, din perspectiva membrilor participanţi: „Exploratorii lumii de mâine”, din Bucureşti, radiocenaclu prin corespondenţă, care, deşi oficial nu avea înregistrat decât un singur membru – Dan Ursuleanu, redactorul emisiunii, practic avea acces la un segment impresionant de radioascultători; şi „Mihai Ionescu”, din Iaşi, cenaclu prin corespondenţă al traducătorilor, al cărui organizator a fost neobositul Dan Merişca. Acesta din urmă a deschis, până la un punct, calea cenaclurilor şi asociaţiilor SF care s-au mutat, după anul 2000, în spaţiul virtual.

D.p.d.v. al denumirilor purtate de aceste asociaţii ale creatorilor şi iubitorilor de cultură SF, după o lectură atentă a acestora, se poate concluziona că numărul cel mai mare dintre ele, douăsprezece, au fost botezate cu denumiri preluate din spaţiul cosmic (Altair, Andromeda, Antares, Antarg, Cosmos, Epsilon Eridani, Helion, Marţienii, Orion, Quasar, Sirius, Selenarii); opt dintre ele poartă numele unor mari scriitori şi animatori de SF români şi străini (Victor Anestin, E.R. Burroughs, Henri Coandă, Vladimir Colin, Mihai Ionescu, Victor Papilian, Jules Verne, H.G. Wells), iar cinci au legătură cu cea de-a patra dimensiune – timpul (Clepsidra, Club XXI, Cronos, Exploratorii lumii de mâine, Mileniul III, Univers XXI). Celelalte paisprezece denumiri au legături conexe cu mediul SF.

Cenacluri de literatură şi artă SF din perioada 1970 – 1990

Nr.

crt.

Denumire cenaclu Instituţia pe lângă care este afiliat Oraşul Persoana de contact
1 A cincea dimeniune NavRom Galaţi Florin Ciriplinschi
2 Alphaville Biblioteca Judeţeană de Artă Arad Alexandru Pecican
3 Altair Casa Municipală de Cultură Botoşani Stelian Neagu
4 Antares Casa Ştiinţei şi Tehnicii pentru Tineret Braşov
5 Antarg Tehnic-Club Piteşti Ioan Mircea
6 Andromeda Casa Pionierilor şi Şoimilor Patriei Rădăuţi Michaela Sălceanu
7 Atlantida Casa Orăşenească de Cultură Reşiţa Daniel Botgros
8 E.R. Burroughs Institutul de Proiectări şi Cercetări Tehnologice Bucureşti Mihai Bădescu
9 Clepsidra Casa de Cultură a Sindicatelor Bacău Ovidiu Bufnilă
10 Club XXI Casa Municipală de Cultură Slobozia Ovidiu Petcu
11 Henri Coandă Casa Ştiinţei şi Tehnicii pentru Tineret Craiova Ion Ilie Iosif
12 Vladimir Colin Casa Pionierilor şi Şoimilor Patriei Craiova Viorel Lazăr
13 Cosmos Casa de Cultură a Sindicatelor Suceava Silviu Onuţu
14 Cronos Casa Ştiinţei şi Tehnicii pentru Tineret Târgovişte Nicolae Constantinescu
15 Epsilon Eridani Comitetul UTC al Intreprinderii Oţelu Roşu Oţelu Roşu Norbert Taugner
16 Experimental Liceul Industrial Sângeorz-Băi Sângeorz-Băi Doru Pruteanu
17 Exploratorii lumii de mâine Radioteleviziunea Română Bucureşti Dan Ursuleanu
18 Fantascienza Casa de Cultură a Sindicatelor Sibiu Dan Bogdan
19 Helion Casa Universitarilor Timişoara Cornel Secu
20 Horenii Casa Municipală de Cultură Oradea Dorel Ştefan Găină
21 Marţienii Muzeul Literaturii Române Bucureşti
22 Mihai Ionescu Cenaclu prin corespondenţă Iaşi Dan Merişca
23 Mileniul III Casa Tineretului Tulcea Dănuţ Bărăgan
24 Modul Clubul Muncitoresc al Intreprinderii 23 August Bucureşti Faur Agachi
25 Orion Casa Ştiinţei şi Tehnicii pentru Tineret Râmnicu-Vâlcea
26 Victor Papilian Casa de Cultură a Studenţilor Cluj-Napoca Mircea Opriţă
27 Phoenix Comitetul Orăşenesc UTC Turda Liviu Eugen Bordea
28 Prospectart Observatorul Astronomic Bucureşti Cristian Tudor Popescu
29 Quasar Casa de Cultură a Tineretului şi Studenţilor Iaşi Dan Merişca
30 Selenarii Şcoala Generală Guranda Guranda, com. Durneşti-Jud. Botoşani Stelian Neagu
31 SF Victor Anestin Casa de Cultură a Studenţilor Craiova Mircea Liviu Goga
32 Atlantis-Club Liceul Agroindustrial Cernavoda Cernavoda Aurel Cărăşel
33 Sfinx Casa de Cultură a Sindicatelor Târgovişte Mircea Cotârţă
34 Sigma Clubul Tineretului Piatra Neamţ Dan Popescu
35 Sirius Clubul Tineretului Lugoj
36 Solaris Casa de Cultură a Studenţilor „Grigore Preoteasa” Bucureşti Dănuţ Ungureanu
37 Univers 21 Observatorul Astronomic Bucureşti Marian Truţă
38 Jules Verne Casa de Cultură a Sindicatelor Ploieşti Emil Bogos
39 H.G. Wells Casa de Cultură a Studenţilor Timişoara Viorel Marineasa

(Aceste date sunt, evident, incomplete. Oricine doreşte să le îmbogăţească, să adauge noi informaţii sau să le corecteze pe cele publicate are libertatea şi chiar rugămintea de a încerca acest lucru)

2687 vizualizari

2 Comentarii

  1. Eugen Liviu Bordea says:

    Citind intamplator acest articol mi-am adus aminte de entuziasmul acelor vremuri si de intalnirile periodice dintre cenacluri. Nu stiu daca acum SF-istii de azi se mai intalnesc.

  2. FLORIN CIRIPLINSCHI says:

    Cenaclul SF “A cincea dimensiune” fiinta pe langa Casa de Cultura a Sindicatelor din Galati si nu pe langa Navrom Galati.El s-a autodesfiintat dupa 1990 datorita problemelor mercantile care au factur pragmatica aparitia lucrarilor SF. Mai scurt: aveai bani – publicai, nu aveai bani – nu puteai face nimic.
    Cu aceeasi membri s-a incercat un nou cenaclu, “Nova” bazat pe comunicare sociala si filme SF.Dar nu a tinut. Puteam face ceva daca aveam traducatori. Aveam pe Petru Iamandi. Dar nu era de talia lui Mihai Dan Pavelescu (cu care corespondam de altfel). Lui Doru Tatar,membru al cenaclului nostru i-a aparut cartea publicata deja in Romania “Prioritate Zero” la o editura din S.U.A.. Si sunt deja la a doua editie. Dar in Romania nu puteam face mai mult. Se faceau republicari, dar pentru lansarea noilor talente – ZERO. Chiar nimic. Cel putin privit prin perspectiva municipiului Galati.
    Inainte de 1990 aveam mai multe cenaclui literare in Galati: Cenaclul Uniunii Scriitorilor din Galati, Noduri si semne, Verva (cenaclul epigramistilor)si Cenaclul literar al scriitorilor de proza scurta. Au disparut toate dupa 1990. Problema – aceeasi : mercantilismul noii oranduiri. Cel putin, salut aparitia acestui site care dovedeste ca SF-ul , pasioantii de Sf: filme, literatura, picturi si benzi desenate…. exista inca in Romania Si…… mai exista speranta. Salut deasemni aparitia noului format si de fapt a noi forme a revistei STIINTA SI TEHNICA, a carui senior editor este Alexandru Mironov. Au trecut anii peste noi, am imbatranit, dar poate mai putem face ceva pentru dragostea noastra: SF-ul.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.