REVISTA NAUTILUS / Articole / Planetele rapace (IX)

Planetele rapace (IX)

Jean-Pierre Laigle • 11:54 - 04.01.2015 • 

Cel de al cincilea roman francez încadrabil temei, Les Poumons de Ganymède(Plămânii lui Ganymede, 1962) al la fel de prolificului F.Richard-Bessière (pseudonimul lui Henri-François Bessière, 1923-2011), este cam în același registru. În zonele deșertice, oxigenul se rarefiază. Trei indivizi prezenți acolo se materializeză pe satelitul lui planetei Jupiter, Ganymede, ai cărui locuitori au surmontat cu prețul unor mutații monstruoase războiul atomic care le-a distrus biosfera. Au reconstituit atmosfera doar în orașe aflate sub cupole prin achiziționarea de minerale de la venusienii refugiați pe Callisto, după ce și-au otrăvit planeta de origine. După un război între acești sateliți, comerțul a încetat și ganymedeenii jefuiesc Pământul, oferind totuși la schimb cunoștintele lor științifice, în timp ce se pregătesc să invadeze Terra în caz că oamenii continuă să deterioreze atmosfera prin teste nucleare.

Pretinzând că reprezintă o delegație a Terrei aliată cu Ganymede, trioletul terrian amenință Callisto cu războiul, dacă nu se reiau schimburile comerciale. Dictatura callistiană este răsturnată, furturile de oxigen încetează și omenirea mai învață o lecție. Încheierea așteptată unui roman naiv și simplist care este în primul rând un avertisment anti-atomic. Tema este tratată relativ complex, dar fără originalitate.

De un nivel mediocru, Town of Terror (1967) este un film de televiziune în regia lui H. Daugherty, cel de al treizecilea și ultimul episod al serialului american Time Tunnel(Tunelul timpului, 1966-1967), creat și coordonat de Irwin Allen (1916-1991). Time Tunnelistoriseștepovestea a doi eroi, Tony și Doug, captivi într-o dereglată mașină a timpului, care îi proiectează aleatoriu în diverse epoci, unde evident se confruntă cu probleme „grave”.

Episodul Town of Terror este unul dintre puținele în care se vizitează viitorul, acela al anului 1978. Înspăimântător, nu ? Tony și Doug sunt captivi în subsolul unui hotel într-un mic oraș, preluat de extratereștri care se pregătesc să transfere oxigenul de pe Pământ pe planeta Andros. Operațiunea începe, dar transferul se face prin tunelul timpului. Ajutați de un cuplu rămas liber, Tony și Doug întrerup transferul prin distrugerea echipamentului, înainte de a-și relua odiseea.

Aflat la granițele temei noastre, romanul The Gods Themselves(Zeii înșiși, 1972) al scriitorului american Isaac Asimov (1920-1992) este un pic greoi dar bine conceput, care a reprezentat reînceputul celei de a doua părți a carierei narative asimoviene. Este singurul text care se apropie de acela al lui H. Suquet în măsura în care este vorba de transferuri de energie între două planete. Dar la Asimov transferurile se fac în dublu sens, între Pământ și un alt univers și amenință existența acestuia din urmă. „Pompa de electroni” este procesul de extragere a energiei gratuite și nepoluante dintr-o altă dimensiune. Dar universul acelei alte dimensiuni este muribund căci tipul său de fuziune nucleară este mai rapid și consumă mult mai repede astrele. Introducerea masivă de particule din universul nostru mai lent poate întârzia colapsul prin re-energizare, și situația inversă este de asemenea benefică pentru cealaltă parte, cel puțin în aparență.

Într-adevăr, o dată în contact, legile ambelor universuri au tendința de a se omogeniza. Nu contează pentru celălalt; dar particulele „străine” care scapă „pompei de electroni” accelerează evoluția Soarelui și l-ar putea transforma într-o novă. Extratereștrilor care au străpuns „peretele” inter-dimensional pentru a transmite procedeul „pompei de electroni” pe Pământ, nu le pasă de acest „cadou” otrăvit.

Romanul descrie eforturile oamenilor de știință care își dau seama că există un pericol în contrapunct cu gargara politicienilor care-și pun popularitatea mai presus de orice. Apare și tipul profitor-oportunist de cercetător care nu ezită să-și atribuie inventarea „pompei de electroni” și culegerea laurilor chiar cu riscul distrugerii universale. Dar și altruismul unei extraterestre revoltată de atitudinea congenerilor săi și care reușește să le transmită terrienilor avertismentele necesare.

The Gods Themselveseste împărțit în trei părți bine dezvoltate. Prima parte se desfășoară pe Pământ în momentul în care „pompa de electroni” aduce prosperitatea generală. A doua parte are loc pe planeta din celălalt univers. Și cea de a treia parte descrie eforturile unui cercetător de pe Lună care reușește să-i convingă pe locuitorii satelitului că transferul energetic trebuie stopat. Și evident, ni se narează și conversia „pompei de electroni” printr-un un procedeu mai sigur. Triumful optimismului asimovian.

Va urma.

© Jean-Pierre Laigle

Titlul original : „Les planètes pilleuses”.

Traducere de Cristian Tamaş.

Eseul este tradus și publicat cu acordul autorului. Îi mulțumim.

Jean-Pierre Laigle este unul dintre multele pseudonime (Constantin Gavriski, Karlheinz Debon, Marie-France Kubilius, Rémi Maure, Remi-Maure) ale francezului Jean-Pierre Moumon (născut în 1947, la Toulon), autor, traducător, critic, eseist, editor.

A publicat romanele „Ave Caesar Imperator” (2008), „Retour à Opar” (2008), „Rendez-vous avec le destinée” (2012), o culegere de articole pe teme SF, „Planète pilleuses et autres thématiques de la science-fiction” (2013), mai multe povestiri în diferite reviste (Solaris, AOC, etc.) și antologii, printre care: „Le cité des morts“ (publicată și în limba română, în Almanahul Anticipația, 1997), „Mon journal pendant la crise“, 1 și 2 (2011), „Terraformer la Terre“ (2011) etc. Și nu în ultimul rând, este și traducător din mai multe limbi, printre care și româna (a tradus din Vladimir Colin, Gheorghe Săsărman, Mihail Grămescu, Lucian Merișca, Alexandru Ungureanu, Rodica Bretin) pe care i-a publicat în anii 80 în revista sa Antares.

(http://forums.bdfi.net/viewtopic.php?id=3053)

În CPSF Anticipația nr.7/ mai 2013, i s-a publicat articolul „Mitul lumii inframercuriene”, în traducerea Simonei Brânzaru.

Bibliografia sa poate fi accesată pe site-ul Noosfere :

http://www.noosfere.org/icarus/livres/auteur.asp?numauteur=-51552&Niveau=Romans

979 vizualizari

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.