REVISTA NAUTILUS / Clasor SF / Creaturi fantastice

Creaturi fantastice

Catalin Cofaru • 20:38 - 02.09.2012 • 

Creaturile fantastice sunt prezente pretutindeni în zilele noastre şi, în mod paradoxal pentru începutul noului mileniu, credinţa în existenţa lor pare să fie mai puternică decât oricând. În plus, problema este departe de a fi una izolată, deoarece credinţa în creaturile fantastice se regăseşte în toate culturile lumii.

Un reputat profesor de psihologie din cadrul Universităţii Western State din Missouri susţine că „oamenii, pur şi simplu, simt nevoia să creadă” şi, dacă până în urmă cu câteva secole oamenii credeau în zâne, spiriduşi sau uriaşi, locul acestora a fost luat în zilele noastre de creaturi precum fiinţele extraterestre, fantomele, monstrul din Loch Ness, Chupacabra, Bigfoot, Yeti sau alte exemple.

În filatelie, un prim exemplu este seria de timbre emise de Guineea în anul 1972, şase mărci poştale în care apar creaturi preistorice imaginare, de genul calcanului înaripat, crabului radioactiv, caracatiţei uriaşe, şarpelui propulsat de rachete, anghilei zburătoare sau dragonului.

Tot din categoria creaturilor imaginare fac parte şi cele de pe timbrele din anul 2006 aparţinând insulelor São Tomé şi Príncipe, într-o serie de patru mărci şi o coliţă dantelată.

[nggallery id=69]

Literatura de anticipaţie a creat dintotdeauna astfel de creaturi, mărturie în acest sens fiind monstrul marin din romanul 20.000 de leghe sub mări al lui Jules Verne. Imaginea acestuia apare pe un timbru emis de Mali în anul 1975 (în imagine fiind prezent şi celebrul submarin Nautilus), dar şi pe un altul, emis de Togo în anul 1980 (în imagine este prezentată lupta dintre monstru şi o parte a echipajului submarinului). Trebuie menţionat faptul că autorul a folosit pentru scrierea romanului cunoştinţe ştiinţifice din epoca în care a trăit, însă a realizat o veritabilă operă de anticipaţie prin imaginarea posibilităţii coborârii la adâncimi încă neexplorate până atunci.

Aceeaşi temă o regăsim pe un bloc filatelic din 2012, aparţinând Republicii Democratice Congo.

Tot în 2012, patru timbre emise de Insulele Feroe sunt dedicate monştrilor din folclorul vechi, cel în care se regăseau adeseori situaţii sau personaje aflate la graniţa dintre universul ştiut şi o lume exterioară de care oamenii se temeau. Mai bine spus, limita dintre bine şi rău, definită de legi seculare ori de tradiţia comună.

Pe cele patru timbre se regăsesc reprezentări ale concepţiilor populare feroeze în ceea ce-i priveşte pe: Niðagrísur (Copilul-Fantomă, timbrul cu valoarea nominală de 17 KR), Grýla (Monstrul, timbrul cu valoarea nominală de 6,50 KR),  Trolul de Plajă (timbrul cu valoarea nominală de 19 KR), respectiv simptomul de stres fizic şi mental, denumit Mare (timbrul cu valoarea nominală de 11 KR).

Concepţiile populare sunt prezente şi în seria filatelică emisă de Marea Britanie în anul 2009. Întâlnim unicorni, dragoni, uriaşi, pitici, sirene sau zâne, creaturi mitice care au fascinat şi fascinează în continuare mintea oamenilor.

Fantasticul şi mitul sunt subiecte populare atât filmelor, cât şi literaturii. Pe cele şase timbre, artistul britanic Dave McKean ne face să aruncăm o privire asupra creaturilor de legendă. Marea Britanie, prin excelenţă, dispune de un folclor bogat şi divers, creat în jurul unor astfel de fiinţe mitice; unele sunt faimoase la nivel naţional, altele doar regional. Unicornul este reprezentat tradiţional ca un cal cu un corn în frunte, iar emblema Scoţiei dispune de doi astfel de unicorni, în timp ce pe emblema Marii Britanii se află un unicorn alături de un leu.

Dragonul este prezent în multe culturi din lumea întreagă, dar în Marea Britanie este celebră seria de 12 povestiri medievale denumită Mabinogion, dar şi asocierea dintre Saint George şi Dragonul Roşu din Ţara Galilor. Şi uriaşii sunt prezenţi din plin în legendele britanice. Un exemplu este chiar mitul prin care au fost despărţite Scoţia şi Irlanda de Nord de către uriaşii Fingal şi Finn McCool, dar şi un altul, care stă la baza originii zonei din Irlanda de Nord denumită Giant’s Causeway – podul de piatră al uriaşilor Fionn şi Benandonner.

În zilele noastre, alături de creaturi misterioase cu nume mai mult sau mai puţin bizare, imaginaţia oamenilor este fascinată de fiinţele extraterestre despre care teologul şi filosoful umanist italian Giordano Bruno scria, în urmă cu patru secole, că „în spaţiu există nenumărate pământuri care orbitează alţi sori şi care ar putea găzdui creaturi similare, ba chiar superioare celor de pe omenescul nostru Pământ”. Spre finele secolului XIX, lucrările lui Jules Verne şi H.G. Wells au început să popularizeze ideea vieţii extraterestre.

Ufologia şi filatelia împărtăşesc cel puţin un lucru în comun: pasiunea pentru a colecţiona. Începând de la mijlocul anilor 70, oportunitatea de a combina aceste pasiuni s-a concretizat în timbre cu farfuriile zburătoare.

Paraguay a emis în anul 1978 două timbre în care apar fiinţe venite de pe alte planete, alături de navele lor cosmice. Deşi par să fie capabile să comunice şi chiar să fie prietenoase, trebuie menţionat semnalul de alarmă tras de controversatul cercetător Stephen Hawking, care spunea că astfel de creaturi există, dar ar fi înţelept din partea oamenilor să evite contactul cu ei!

Nicaragua a emis în anul 1994 o interesantă serie filatelică în care sunt prezentate cazuri de întâlniri cu fiinţe extraterestre raportate de oameni în diferite situaţii. Iată povestea timbrelor:

7 noiembrie 1989, Kansas – Două femei care se întorceau acasă după miezul nopţii au observat două lumini foarte puternice pe cer. Sub hipnoză, ambele au relatat figuri similare ale creaturilor care le-au răpit şi le-au dus la bordul navei lor: corp zvelt, cap imens şi lipsit de păr, ochi care nu clipeau şi braţe lungi, cu câte patru degete. Niciuna dintre femei nu mai văzuse până atunci vreun OZN.

25 octombrie 1978, Pennsylvania – Câţiva martori au semnalat prezenţa unei sfere de lumină deasupra unui câmp din Uniontown. Când s-au apropiat, au văzut două creaturi ce semănau cu nişte maimuţe cu ochi verzi şi mari, înalte de peste doi metri, acoperite cu păr lung argintiu şi cu nişte braţe foarte lungi. La investigaţii, poliţia a raportat un zgomot undeva în apropierea zonei, dar nu a fost găsită nicio dovadă concretă despre creaturi.

6 mai 1973, Texas – O familie care se întorcea acasă a văzut o lumină pe cer, care i-a urmărit mai multe mile, până au ajuns la destinaţie. După câţiva ani, sub hipnoză, o femeie ce făcea parte din acea familie a declarat că văzuse atunci două fiinţe extraterestre de aproximativ un metru înălţime, cu pielea închisă la culoare, braţe lungi şi terminate cu nişte cleşti şi cu o înfăţişare scheletică.

19 septembrie 1901, New Hampshire – Un cuplu se afla în maşină în drum spre White Mountains când a remarcat că este urmărit de ceva ce semăna cu un avion fără aripi şi cu lumini multicolore. Obiectul a început să coboare spre cei doi, iar aceştia şi-au pierdut cunoştinţa pentru ca, după 35 de mile, să şi-o recapete, fără a realizeze ce se întâmplase. Ulterior, sub hipnoză, au declarat că se aflaseră în faţa unor creaturi lipsite de păr, îmbrăcate în haine închise la culoare.

21 august 1956, Kentucky – La o fermă aflată în apropiere de Hockinsville, o familie a văzut o lumină pe cer, care cobora spre ei, după care nişte creaturi ciudate apropiindu-se de ei. Creaturile au fost descrise ca având aproximativ un metru înălţime şi cu nişte urechi imense ca de elefant. Nicio dovadă nu a fost găsită, în ciuda faptului că familia avea o reputaţie foarte bună în comunitate.

21 iulie 1991, Missouri – Trei fete au declarat că ar fi văzut un obiect oval luminos ce se deplasa rapid deasupra solului, apoi o creatură stranie. Separat, fiecare fată a descris creatura ca având degete lungi şi subţiri, capul lipsit de păr şi de forma unui ou, alungit către vârf. De asemenea, creatura avea un abdomen transparent.

27 septembrie 1976, Insulele Canare – Un medic respectabil şi şoferul acestuia au văzut ceea ce au descris mai târziu ca fiind un enorm OZN transparent, prin care se puteau zări siluetele unor creaturi extraterestre care arătau ca nişte fiinţe umane, dar dotate cu aripi şi nişte ochi mari, neobişnuit de strălucitori. Mărturia lor a fost întărită şi de relatările altor martori, dar nedovedită în vreun fel.

28 iulie 1965, Argentina – Un tânăr de 17 ani se afla pe motocicletă în drum spre casă când, în apropiere de localitatea Paiana, a văzut o creatură bizară pe marginea drumului. A descris-o ca fiind foarte înaltă, cu un cap alungit şi cu păr alb şi lung. Ceea ce a fost mai ciudat este faptul că avea trei ochi, pe care creatura nu-i mişca deloc. A fost raporat, de către alţi martori, şi un obiect luminos ce se deplasa în apropierea zonei respective.

Aceasta este ilustrarea acestui subiect în filatelia mondială. Rămâne totuşi întrebarea: oare aceste creaturi arată chiar în acest fel, însă cine poate spune? Un lucru este însă sigur: puterea pe care acestea o exercită asupra imaginaţiei umane, încorporarea imaginii lor în domenii precum heraldica şi până la arhitectură.

3454 vizualizari

Un comentariu

  1. […] cu filatelia o puteţi descoperi citind articolul meu din nr. 56 al revistei Nautilus, la rubrica Clasor SF. Like this:LikeBe the first to like this. This entry was posted on luni, septembrie 3rd, 2012 at […]

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.