REVISTA NAUTILUS / BD / Marcel Luca şi banda desenată

Marcel Luca şi banda desenată

Dodo Nita • 18:50 - 01.05.2013 • 

„Entuziast şi talentat fan SF (membru activ al cenaclului Helion unde a fost coleg, printre alţii, cu Sandu Florea), Marcel Luca şi-a risipit cu dărnicie şi nonşalanţă prozele SF în paginile Colecţiei de Povestiri SF, fanzinului timişorean Paradox, alamanhului Anticipaţia şi în diverse antologii locale sau bucureştene.

Lucrările sale au cucerit publicul cititor de SF,  printre care şi câţiva autori de benzi desenate,  cărora le-a înflăcărat imaginaţia, iar aceştia  i-au bedeizat trei dintre ele:

Visul lui Einstein, desene Traian Marinescu, în Luceafărul Copiilor, 1982

Planeta fără pterodactili, desene Sandu Florea, în almanahul Anticipaţia 1983

Lacul Păsării Wandoo, desene Emi Algayer, în revista timişoreană Alpo şi Tim, 1992

În 1998 Marcel Luca şi-a strâns prozele SF şi ultimele două dintre BD-urile enumerate mai sus în volumul Tactică şi strategie, apărut la editura timişoreană Marineasa.”

Aşa  scriam despre  Marcel Luca, în Dicţionarul Benzii Desenate din România, editura MJM Craiova, 2005.

Între timp am aflat că un alt pasionat de BD şi SF, avocatul Radu Cătăniciu, desenase la începutul anilor 90 – în 20  de planşe –  propria sa variantă a povestirii  Lacul Păsării Wandoo, aşa că l-am invitat să le expună în cadrul celei de-a 20-a ediţii a Salonului Internaţional al Benzii Desenate de la Constanţa.

Nu l-am întâlnit niciodată pe Marcel Luca. Am corespondat pe internet cu dânsul prin 2010,  atunci când mi-a scris să comande Dicţionarul BD. În afară de dicţionar i-am trimis şi un catalog de salon, cu dedicaţie specială de la prietenul său Sandu Florea, care venise în România pentru a participa la un salon BD.  Iată ce mi-a răspuns, în stilul său personal:

  „ Dragă Dodo,

Când îl mai revezi pe prietenul meu „străvechi” Sandu Florea, transmite-i că-l iubesc pentru succesul lui profesional şi că-i sărut mâna delicatei sale soţii Theodora, care ne punea pe masa de lucru, în anii ’70-’80, „clondirul” de rom de Jamaica, din care eu mă înfruptam mai cu insistenţă şi al cărui conţinut, în reţeta timpului, nu-l mai regăsesc nicăieri!

 Cu aleasă consideraţie, Marcel de Luca.”  

Aflu cu tristeţe, din revista Galileo, că Marcel Luca a emigrat în paradisul scriitorilor SF, pe 27 aprilie 2013.

Sandu Florea Planeta fara pterodactili

1744 vizualizari

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.